Videomainonta TV:ssä

Mainokset ja mainonta ovat nykyään kaikkialla, jopa niin voimakkaasti, että emme edes välttämättä erityisesti kiinnitä niihin huomiota arjessamme. Mainoksista ja mainonnasta on tullut tärkeä viestintä- ja informaatiokanava, josta kuluttajat saavat itselleen hyödyllistä tietoa palvelusta, aatteesta, ajankohtaisista asioista tai tuotteista, ja mainostajat tavoittavat ihmisiä oman viestinsä ääreen.

Mainonta TV:ssä ja TV-mainonnan eri muodot

Klassinen muoto mainoksesta ja mainostamisesta on tietenkin TV:ssä tehtävä mainonta videon avulla. Niin sanotut mainoskatkot ovat jo vakiintunut osa TV:n katsomista, ja jotkut jopa odottavat sitä, millaisia yllätyksiä mainosten sisältö tuo tullessaan. Suurien tapahtumien aikaan, kuten Atlantin toisella puolella Amerikassa, mainoskatkoja saatetaan odottaa siinäkin mielessä, että halutaan nähdä, kuka on ostanut mainospaikkoja ohjelman yhteyteen. Esimerkiksi amerikkalaisen jalkapallon isoin turnaus Superbowl ja sen TV-esitykset ovat hyvä esimerkki siitä, millainen rooli mainoksilla on osana TV:n katselun kokemusta.

Vaikka perinteinen TV on yhä nykypäivänäkin erittäin voimakas ja tavoittava media, ovat uuden aikakauden kilpailijat tuoneet uusia tuulia myös isoille TV-taloille. Kilpailijoiden tuleminen alalle ja uusien tapojen esittely katsella TV:tä ovat mullistaneet koko TV-mainonnan pelikentän. Esimerkiksi suoratoistopalvelu Netflixin tultua Suomeen saivat monet mediayhtiöt kokea pakottavan uudistumisen tarpeen. Erilaiset suoratoistopalvelut opettivat ihmisille sen, että TV:n edessä ei tarvitse olla tiettynä kellonaikana pystyäkseen katsomaan omia lempisarjoja tai -elokuvia, jolloin mainontakaan ei tavoittaisi niin suurta yleisöä kuin aiemmin. Eri suomalaiset mediayhtiöt ottivat härkää kiinni sarvista, ja tekivät sellaisia palveluja perinteisen TV:n rinnalle, kuin kuluttajat haluavat: monet mediatalot loivat omat suoratoistopalvelunsa. Nämä palvelut houkuttelevat ihmiset palvelun ääreen kuukausimaksun sijaan ilmaisella palvelulla, jossa on pakotettuja mainoksia ennen itse videota. Näin TV:ssä mainostavilla on uusi kanava mainosten jakamiseen.

Yritykset voivat olla luovia videomainonnassaan

TV:ssä tehtävä mainonta on erityisesti isommille yrityksille, kuten https://unibet.tvlle täysin normaali osa yrityksen vuosittaista markkinointisuunnitelmaa. Mainoksiin panostetaan isosti ja mainoksiin palkataan esimerkiksi julkisuuden henkilöitä, tunnettuja näyttelijöitä tai suosiossa olevia laulajia edustamaan palvelua tai tuotetta. Toinen tapa olla luova videomainonnassa on löytää itse mainostettavalle palvelulle tai tuotteelle täysin uusia näkökulmia: sen sijaan, että keskitytään itse tuotteeseen tai palveluun suoraan, voidaan mainontaa tehdä myös tunteita herättävästi. Esimerkiksi tarinallisuus ja ihmisen juuriin vetoaminen ovat olleet viime vuosina trendikkäitä tapoja tehdä videomainontaa.

Videomainonnan muodot tulevaisuudessa

Koska lineaarinen TV ja sen katselu vähenevät vuosi vuodelta, on erityisesti mainostajan hyvä olla tietoinen siitä, millaisia mahdollisuuksia videon avulla markkinointi voi tuoda tullessaan tulevaisuudessa. Hyvä mainostaja pysyy myös jatkuvasti tietoisena uusista mainonnan formaateista, oli kyse sitten videosta tai muista mainosmuodoista.

Jo nyt videomainonta on saanut paljon erilaisia ulottuvuuksia perinteisen TV-mainonnan rinnalle. Videomuotoisia mainoksia esitetään niin sosiaalisen median kanavissa integroituna syötteeseen, mobiilipeleissä kuin erilaisilla internetsivustoilla mainospaikoilla. Tulevaisuudessa videon jakaminen tulee luultavasti olemaan mainostajan kannalta helpompaa kuin koskaan.